Fly-Dressings historia


Allan Pettersons historia om hur allt startade.
 
"Big things have small beginnings" sa en engelsk leverantör till mig, när jag urskuldade mig för en liten order. Det var ett tag sedan nu, närmare 37 år, och Fly-Dressing var bara ett par år gammalt, och kroklagret rymdes i en skokartong och lagret av fjädrar förvarades i små kuvert (C5).
Man kunde starta på det sättet på den tiden, en enkel stencilerad katalog och varor togs hem efter hand som order kom in. Det är klart att min fjäderleverantör i England undrade lite över mina order, men som den gentleman Frank Veniard var tröstade han mig med orden, "stora saker har liten början". Mina svenska kunder visade också stort tålamod; det fanns ju ingen annan att vända sig till. Så var det då.

Fly-Dressing startades som enskild firma 1964. Jag övertog lagret från en ingenjör i Ställdalen, som hade tröttnat. Han ville ha 300 kr för sitt lager och adressen till leverantören (Veniards i England). Detta enorma startkapital lånade jag av min kära moder. (Det efterskänktes så småningom). Min hustru har nog många gånger haft anledning att ångra den julklapp hon gav mig julen -63; en flugbindarutrustning.

Ovan sagda tilldrog sig på Hemsön utanför Härnösand och där fanns firman tills vi 1969 flyttade ner till Huskvarna. Där växte verksamheten något och företaget ombildades till handelsbolag 1972. Fortfarande var det hela dock att betrakta som hobby och ockuperade ett rum (och lite till) i lägenheten.
Så småningom började jag även sälja övrig utrustning för flugfiske och fick bl.a. generalagenturen för Masterline fluglinor och halkade i och med detta med nödvändighet in på partiförsäljning. Nu behövde firman mera utrymme. Det blev hela källaren i den villa vi köpte plus ett uthus. Verksamheten började nu inkräkta på mitt "riktiga" yrke som lärare. Med mina barn som förevändning (vård av minderåriga barn) och jag tror det fanns en klausul som sa att man kunde få tjänstledigt för att prova annan verksamhet, fick jag tjänstledigt i två år från min lärartjänst. Nu behövde jag större lokaler igen, och jag fick hyra en f.d. bilförsäljning bara några hundra meter från vår bostad.

Hela min energi kunde jag nu ägna åt firman på heltid och jag hade dessutom mestadels en person anställd. Verksamheten gick bra och utökades med flera agenturer. Förutom Masterline, som jag betraktade som den viktigaste, och Veniards i London, som varit min trogne leverantör av det mesta från start, började jag nu direktimportera tupp- och hönsnackar och andra fågelskinn från både Indien och Kina samt genetiskt odlade tupparnackar från Hoffman (numera Whiting Farm), städ och verktyg från Indien, det förnämliga HMH-städet från USA, Daiichi-krok från Japan, spön och rullar från RST i Tyskland, Marryat i Schweiz och spön från UFM i Japan, silke och tinsel från Danville USA och populära Fly-Rite också från USA, hårmaterial från Rocky Mountain i USA. Med andra ord: importen blev världsomspännande och jag blev tvungen att lämna min trygga anställning som lärare och hoppas att firman skulle klara försörjningen av mig och min familj. (Jag hade ju att luta mig mot, och lita till, en lojal, frisk och stark fru med ett bra jobb!!!!).

Tiden går fort, när man har trevligt, brukar man säga, och jag började skönja min pensionering. Därför läckte jag ut, att jag var intresserad av att göra mig av med firman. Några optimister anmälde sitt intresse och efter en tid stod det klart herrar Per Granevik och Björn Isaksson från andra sidan sjön skulle föra traditionen vidare från samma lokaler. Det var vid detta tillfället närmast ett villkor därför att jag hade en ganska stor kundkrets som vant sig vid att komma till Hakarpsvägen 123 för att fylla på sina förråd eller provkasta ett nytt spö.
Med två driftiga karlar i ledningen blev även dessa lokaler för små och flytten till Habo och större och ändamålsenligare utrymmen blev oundviklig.
Här slutar jag mitt lilla kåseri över hur Fly-Dressing blev till och hur dess första år gestaltade sig och överlåter med varm hand till Per Granevik.

//Allan Petersson     

Så beskriver Allan Petersson Fly-Dressings utveckling. 1997 sålde Allan firman för att trappa ner som pensionär. Jag tycker att Allan är lite blygsam i sin beskrivning av alla varumärken han tidvis sålde på svenska marknaden. Några av dessa han glömt är Sage och Fenwick spön, Hodgman och Wardell vadare och övrig konfektion, Partridge krok samt Hobbs flugbindningsmaterial.

Efter detta har även ytterligare överlämnande skett. Per lämnade företaget under sommaren 2013.

Slutet av 2017 så gjorde vi ett stort steg i vårat företag. Vi flyttade till nya lokaler och införskaffade en lagerautomat. Vilket underlättar våran lagerhållning.


I dagsläget leds företaget av Peter, Niklaus & Niklas. Vi deras sida hittar vi 2 säljare. Steffan och Daniel.
Inne på Kontoret hittar ni Pontus. Han sitter med Reklamationer och Media.
Ringer ni oss kommer ni garanterat prata med Cato. Våran egna orderfixare. Inget tvivel om att norrmän vet hur man sköter golvet.